Mänskligheten bygger vidare på det utforskande av människans förhållande till naturen som påbörjades i Jordlöparens bok från 2020. Nu ligger fokus i stället på människan själv, denna gåtfulla varelse som helt nyligen etablerat sig på Jorden och skapat en egen värld.

Mänskligheten

Mänskligheten är en bok som med öppna ögon och stor fascination betraktar människans historia och märkliga språk, hennes utsatthet och tillkortakommanden.

”Av förlaget beskrivs den som en tankebok, och de raka tankeleden, uttryckta på Tidholms så typiskt direkta och inkluderande språk gör att bokens tema, eller budskap, till en början framstår som nostalgiskt och närmast banalt. Men sida för sida smyger sig något annat på, en tyngd, ett hårt klappande hjärta, sorg över alla förluster av natur och människor som aldrig någonsin kommer tillbaka. Det är ju så här banalt och så här stort livet är! Tidholm lyckas lågmält och utan bitterhet visa det, och får läsaren att både se och känna tragedin i de klimatförändringar, den artutrotning och den exploatering av hela klotet som pågår, trots att katastrofen drabbar så långsamt.

Helhetsbetyg: 5 av 5.” BTJ, Nina Van Den Brink

Recension

Göran Greider, Aftonbladet